onsdag 30. mars 2011

BÆREKRAFTIG UTVIKLING

Bærekraftig utvikling handler om utvikling av miljø og klima som kan forbedre dagens og framtidens forurensing og kan utfylle de neste generasjonenes grunnleggende behov. Med grunnleggende behov mener jeg ressurser som de neste generasjonene trenger for å leve selvstendig i den moderne verdenen. Slik som klær, mat, helsevesen og ly.

I Bærekraftig utvikling finner vi to hovedkategorier. Disse kalles Fattigdomsproblemet og Miljøproblemet. Fattigdomsproblemet går ut på menneskenes levestandard og boplass. Flere steder her i verden må familier flytte for å skaffe jobber som egentlig krever mer enn deres egen yteevne, for å overleve. Derfor ankommer de de største byene og fyller dem rett og slett opp. Noe som ender med slumstrøk, korrupsjon, kriminalitet og konflikter mellom innvandrerne som kan ødelegge samfunnet.

Miljøproblemet dreier seg derimot om utvikling av miljøet og om forbruket vårt. Dagens befolkning har et enormt forbruk hvor vi kaster og kjøper for mye i forhold til vårt grunnleggende behov. Vi driver en endeløs sirkel av industrialisering og økt forbruk som forårsaker enorme CO2 utslipp. Forbrenningen av fossilt brennstoff har startet global oppvarming og vi slipper stadig ut gasser, kull og olje rundt i luften vi puster inn. Forskere mener dette er pågrunn av menneskenes virksomhet, en påstand som jeg tror veldig sterkt på. Som sagt er forbruket vårt svært stort. Vi kjøper og kaster. Men har du egentlig sett hele sammensetningen? Tror du at du har hørt alt om global Oppvarming og CO2 utslipp?


Derfor har jeg tenkt å forklare eller vise denne enorme sirkelen av forbruk, kanskje noe du ikke visste eller ikke har tenkt over før?:

-starter med avskoging (vi avskoger for å skaffe materialer) Konsekvenser: Vi skader plantelivet og dyrelivet, enorme landskap blir ødelagt, mennesker må flytte fra bostedene sine og maskinene vi bruker slipper ut CO2.

-så kommer vi til fabrikkene (for å produsere, utvikle materialene til gjenstandene). Konsekvenser: Co2 utslipp og brennstoff som driver maskinene, giftige stoffer tømmes ut, søppel eller unyttig materiale kastes og slippes nok en gang ut i jorda/lufta. Ikke minst: det trengs arbeidere. Folk flytter til byene for å få arbeid i fabrikkene hvor de blir utsatt for giftige gasser i arbeidet. Byene blir rett og slett overfylte.

-varene blir sendt til markedet (blir solgt). Konsekvenser: vi kjøper for mye fordi det er billig, billige stoffer i produktet kan være giftig.

-hjemmet er den viktigste biten(vi kjøper for mye og kaster for mye) Konsekvenser: industrialiseringen blir stor og vi kjøper mer og mer. Det som holder produksjonen i gang, vi må kjøpe nye ting hvert år, fordi trender og moter endrer seg i alle slags mulige gjenstander. Både i sofaer, klær og maskiner. Nye modeller kommer hele tiden.

-etter et par år (noen ganger ikke 1 år en gang) kaster vi gjenstandene vi har kjøpt. Konsekvenser: vi kaster og brenner avfallet, altså det blir dannet CO2. Vi graver ned mye av søplet og det blir lagt over jord for å dekke det. Noe som danner eksplosive gasser og kjemikalier under jorda. Enkelte ganger blir det også bygget på disse landområdene og får store konsekvenser (feilfødte barn, steriliserte mennesker og stråleskader). Vi dumper ned eller slepper ut avfall i sjøer og forurenser de.

Denne perioden skjer altså om og om igjen og setter et ufattelig press på jorda vår. Forbruket vårt påvirker nemlig jorden vår enormt og er et eksempel på ting som MÅ endres innenfor Bærekraftig utvikling. Vi bruker for mye og må lære mer om ting og tiltak for å gjennomføre Bærekraftig Utvikling. Om du vil lære mer eller høre mer om denne evige sirkelen av forbruk, se filmen nedover i teksten.  

Det finnes flere tiltak til Bærekraftig utvikling, private tiltak og felles tiltak. Noen private tiltak kan være å resirkulere i hjemmet, spare strøm eller kjøre mindre med private kjøretøy. Et felles tiltak kan være felles resirkulering av byens avfall eller kollektiv transport. Som dere ser må man altså først starte med private tiltak så hele befolkningen deretter henger sammen i et stort tiltak av Bærekraftig utvikling. Kollektiv transport er nok en av de mest omdiskuterte ressursene hos Bærekraftig utvikling. Det er nok fordi det er et lett tiltak som alle kan bidra til.

Her er noen forbløffende fakta om Bærekraftig Utvikling:
-Det trengs 4000 liter vann for å lage en t-skjorte
-Det trengs 2400 liter vann for å lage en hamburger
-15 % av Amazonas regnskogen er avskoget pågrunn at vårt forbruk
-En av fire personer i utviklingslandene i verden lever i total fattigdom
-Cirka 1 milliard mennesker bor i slumområder
-Ved begynnelsen av 2008 var 42 millioner mennesker flyttet vekk fra hjemmene sine på grunn av krig og konflikter. To tredjedeler var flyktninger i eget land
-Om alle menneskene i verden skulle spist like mye kjøtt som de rike, ville det ikke være igjen noe kjøtt i verden
- Vi mennesker har ødelagt to tredjedeler av de naturressursene som trengs for å sikre menneskelig eksistens på jorda 

Kort sagt: Bærekraftig Utvikling er en utvikling om miljø og klima og som handler om hvordan verdens befolkning kan utslette eller minske internasjonale problemer. Som fattigdom, CO2 utslipp, det enorme forbruket vårt og ikke minst Global Oppvarming. 

  
Da er spørsmålene: Vil verdens befolkning klare å utslette disse ressursene som 
ødelegger? Vil fellesskapet klare å oppnå Bærekraftig Utvikling til høyeste grad? Vil noen klare å redde miljøet for våre generasjoner og vår framtids generasjoner? Vil VI rekke å skaffe verdens befolkning sine grunnleggende behov før det er for sent?

Her er en video om Bærekraftig utvikling jeg virkelig anbefaler å se. Utrolig lærerik og ikke minst en ufattelig oppsiktsvekker. Mange gode eksempler!

Skrevet av Mia Sofie Sandvold

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar