tirsdag 29. mars 2011

H&M - Barnearbeid?

Den svenske kleskjeden Hennes og Mauritz, også kjent som H&M, påstår å være i mot barnearbeid, men det har flere ganger blitt tatt opp i media at de selv benytter seg av det. Beskyldingene blir avslått gang på gang, og de hevder å ha dokumentasjon som motsier påstandene. Dette synes vi var både interessant og merkelig, så vi bestemte oss for å gå litt mer i dybden av saken. For at vi skal ha et grunnlag for å spørre bedriften spørsmål, har vi i forkant funnet ut fakta om to av beskyldningene.




I 2007, påsto svensk tv(SVT) at om lag 450.000 barn i Usbekistan i sentral-Asia blir tvingt til å plukke bomull fra bomullsmarkene. Barna, som egentlig skulle ha gått på skole, må jobbe 8 timer om dagen for en minimal lønn. I følge SVT, blir bomullen solgt direkte til Bangladesh, en av H&M’s underleverandører. (http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2119850.ece)
- På denne annklagelsen, svarer Hennes og Mauritz pressetallsmann Karita Kempe at H&M ikke aksepterer barnearbeid hos sine leverandører, og gjør alt for at det ikke skal forekomme i fordelingskjeden. Hun sier også at de prøver så godt de kan å påvirke sine underleverandører til å avstå fra barnearbeid.

Før denne hendelsen har en svensk nettside, expressen.se, skrevet at H&M tar imot varer fra en hemmelig tekstilfabrikk i Kambodsja kalt River Rick. På denne fabrikken jobber det barn helt ned i 13års alderen, som må jobbe 16-timers lange dager, nesten uten betaling. Det er en underleverandør til en av H&M’s offisielle leverandører som sender varene laget av barn til kleskjeden.
-Til dette, sier Ingrid Schullström, som er sjef for miljø og sosialt ansvar hos H&M, at de ikke kan garantere at klær fra Hennes og Mauritz ikke er sydd av barnearbeidere. Hun legger til at H&M har strenge regler mot slikt, og at de slett ikke godtar barnearbeid.

Ut ifra dette ser vi at H&M innrømmer barnearbeid, men at de prøver sitt beste for å unngå dette. Vi har prøvd så godt vi kan å finne ut mer om saken på egenhånd, og for å ha et bedre grunnlag til å gjøre opp en egen mening om dette temaet.

Vi har på forskjellige måter prøvd å få kontakt med noen som jobber på H&M i Norge, for å høre deres mening om barnearbeidet. De som jobber i butikkene har fått streng beskjed om at de ikke får uttale seg om saken, slik at det ikke skal bli noen misforståelser. Dette fikk vi vite da vi møtte opp i egen person på H&M på trondheim torg for å snakke med en ansatt. I tillegg til noen enkle opplysninger, ga han oss telefonnummeret til kommunikasjonsansvarlig Vibecke Holann. Etter mye om og men, fikk vi tak i Vibecke, som først sa nei til å svare på spørsmålene våre. H&M har bestemt seg for å si nei til alle som spør spørsmål som kun skal brukes til skoleoppgaver, men vi hadde hellet med oss, og fikk svar på noe av det vi lurte på likevel. Her kommer informasjonen vi fikk:

-          Barnearbeid har foregått hos levrandørene til underlevrandørene ,men ikke bevisst fra H&M's side.
-          H&M gjør alt de kan for at det ikke skal gjenta seg, fordi de holder sterk avstand til at barn skal arbeide.
-          H&M mener ikke at de har fått anklager, men at de selv følger med på om deres underleverandører driver med barnearbeid eller ikke.
-          De ansatte i H&M lærer om hva som foregår i fabrikkene hvor klærne er laget.
-          H&M har sammen med UNICEF opprettet et fond kalt ”All for children” Pengene skal gå til fattige barn i India, for å gi dem et verdig liv.
-          Det har blitt laget en film om at H&M er imot barnearbeid og hva som foregår på fabrikkene H&M tar imot varer fra.
-          På www.hm.com finner man info om sakene, som er åpent å se for alle.

Vår mening om dette har endret seg i løpet av arbeidet med denne oppgaven. Vi trodde at H&M prøvde å skjule barnearbeid, noe som de tvert i mot ikke gjør. De står for det som har skjedd, og tar ansvar for misforståelsene. Det skal også sies at det er underleverandørene til H&M som har brukt barn som arbeidere, uten at vi kan si noe om i hvor stor grad bedriften selv visste om dette. Selvfølgelig er det opp til hver enkelt å gjøre seg opp en mening, og vi håper at dette teamet kan skape en liten diskusjon i kommentarfeltet.

-Kamilla Larsen og Marie Buvarp 10D 

1 kommentar: